Aside

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ

4 Φεβ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΛΕΣΒΟΥ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ

1. Οι γιατροί του νοσοκομείου Μυτιλήνης καταγγέλλουν τη διαφαινόμενη προκλητική παραβίαση από μέρους της κυβέρνησης της συλλογικής σύμβασης που υπέγραψαν οι νοσοκομειακοί γιατροί με την πολιτεία από την 1/12/08, καθώς και του ίδιου του νόμου 3754/09.

Συγκεκριμένα:

Δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί καμία από τις νέες 2000 θέσεις μόνιμων επιμελητών και ειδικευόμενων γιατρών που έπρεπε να έχουν καλυφθεί από 1/7/09. Επίσης έχουν ανασταλεί οι διαδικασίες κρίσης για παλιές θέσεις που έχουν ήδη προκηρυχθεί. Από την άλλη το υπουργείο υγείας εξακολουθεί να διορίζει σωρηδόν επικουρικούς επιμελητές ενώ τελευταία προχώρησε στο πρωτοφανές μέτρο διορισμού ειδικευμένων γιατρών στο ΕΣΥ (ΜΕΘ) με σύμβαση έργου 11μηνη, χωρίς ασφάλιση με εργοδότη το ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς καθηκοντολόγιο, χωρίς διαχωρισμό πρωινής και εφημεριακής απασχόλησης και αντιμισθία με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι).

Η κυβέρνηση αρνείται να διορίσει μόνιμους γιατρούς σε οργανικές θέσεις (υποτίθεται ότι «ξανανομοθετεί» τις ήδη νομοθετημένες νέες θέσεις και ξανακαλεί την αρμόδια επιτροπή υπουργείου-ΟΕΝΓΕ να ξανακάνει την κατανομή τους που έχει ήδη γίνει από τον 8/2009), ενώ αδίστακτα εισάγει άκρως ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ. Η τακτική αυτή είναι ανοιχτή παραβίαση της συλλογικής σύμβασης και όσον αφορά τα σημεία που μιλούν για κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, αλλά και όσον αφορά τα σημεία που αφορούν τις προσλήψεις και τη σταδιακή ελάφρυνση των απάνθρωπων ωραρίων εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών. Επίσης με την πολιτική αυτή επιδεινώνεται ακόμα παραπέρα η ήδη σκοτεινή επαγγελματική προοπτική των νέων γιατρών.

Η σχεδόν επίσημα εξαγγελθείσα οικονομική πολιτική με πρόσχημα την οικονομική κρίση απειλεί να μειώσει άμεσα κατά 20-30% και παραπάνω τις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών (περικοπή επιδομάτων, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης, περικοπή εφημεριών). Οι νοσοκομειακοί γιατροί τις χώρας μας κατέκτησαν με τους αγώνες τους μόλις πρόσφατα μισθολογικές αυξήσεις, τις πρώτες μετά από 10 χρόνια, και παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να είναι από τους πιο κακοπληρωμένους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ούτε μισό ευρώ σε κανένα Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου, Αλογοσκούφη, Αλμούνια ή Τρισέ. Αν το κράτος έχει ελλείμματα να πάνε να τα ζητήσουν από αυτούς που τα δημιούργησαν. Από τους εργολάβους της Ολυμπιάδας, από τους σπεκουλαδόρους της φούσκας του χρηματιστηρίου και των ομολόγων, από τους τραπεζίτες που δανείζονται με 0,5% και δανείζουν με 17% και επιχορηγήθηκαν κιόλας πέρσι με 28 δις από το κράτος, από τους οικοπεδοφάγους του Βατοπεδίου και του Αλμυρού, από τους «ημέτερους» εφοπλιστές των άγονων γραμμών, από τους κρατικοδίαιτους μεγαλοκλινικάρχες του ιδιωτικού τομέα που εξακολουθούν να επιδοτούνται μέσω σκανδαλωδών συμβάσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, από τους μεγαλοαντιπροσώπους ιατρικών υλικών και φαρμάκων που εξακολουθούν να θησαυρίζουν από σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρόκειται να αποδεχτούν παραβίαση της συλλογικής σύμβασης και του ν. 3754/09 που θα θίγει τις ήδη πενιχρές αποδοχές τους. Σημειώνεται δε ότι η πολιτεία (όταν τη συμφέρει) επικαλείται το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο, όπως σε πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που στερεί το επίδομα των 176 ευρώ με το σκεπτικό πως αμείβονται διαφορετικά από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους. Άλλωστε η υπερωριακή αμοιβή των νοσοκομειακών γιατρών παραμένει εξευτελιστική συγκριτικά με κάθε άλλο κλάδο εργαζόμενων.

2. Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν άμεση υλοποίηση της συλλογικής σύμβασης όπως νομοθετήθηκε και από τον ν.3754/09.

  • Καμία περικοπή στις αποδοχές μας (περικοπή επιδομάτων, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης, περικοπή εφημεριών).

  • Να γίνουν άμεσα οι 2000 προσλήψεις σε νέες θέσεις και να δρομολογηθούν οι άλλες 2500 που προβλέπονται για το 2010.

  • Να ανασταλούν άμεσα οι απαράδεκτες ρυθμίσεις για ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ με πρώτο βήμα τη μεσαιωνική ρύθμιση για πρόσληψη γιατρών «με μπλοκάκι» για τις ΜΕΘ.

  • Να σταματήσει άμεσα η περικοπή των επιδομάτων από τους επικουρικούς γιατρούς και να αποδοθούν αυτά στο ακέραιο.

  • Να ανασταλεί η κατακράτηση του επιδόματος τροφής από τους επιμελητές των Κέντρων Υγείας. Να επιστραφούν τα ποσά που κατακρατήθηκαν. Να εξασφαλιστεί η σίτιση των εφημερευόντων επιμελητών των Κέντρων Υγείας.

3. Καλούμε τους υπόλοιπους εργαζόμενους του νοσοκομείου μας και όλους τους υγειονομικούς σε κοινό αγώνα ενάντια στην απάνθρωπη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ευρωπαϊκής ένωσης.

4. Γενική συνέλευση μετά τις 11 Φλεβάρη για εκτίμηση της κατάστασης. Αν συνεχιστεί η τακτική παραβίασης της συλλογικής σύμβασης από την κυβέρνηση, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα θεωρήσουν ότι η σύμβαση είναι «άταφος νεκρός» με πλήρη, μονομερή και αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και θα προσανατολιστούν στην κατάρτιση προγραμμάτων εφημεριών με 2 και 4 για ειδικούς και ειδικευόμενους αντίστοιχα για τον Μάρτιο του 2010.

Καλούμε τους αντιπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών στην επιτροπή προσλήψεων υπουργείου-ΟΕΝΓΕ να αποχωρήσουν από την επιτροπή (που άλλωστε έχει από καιρό ολοκληρώσει την κατανομή των 2000 θέσεων) να αποχωρήσουν μέχρι να προκηρυχθούν οι θέσεις αυτές.

Καλούμε τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στο τακτικό συνέδριο της ΟΕΝΓΕ (5-7 Φλεβάρη) να σεβαστούν τις αποφάσεις των νοσοκομειακών συνελεύσεων και να μη δεσμεύονται από τις κατευθύνσεις των ηγεσιών των παρατάξεων εφ’ όσον αυτές είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από

τις συνελεύσεις, έτσι ώστε το συνέδριο να πάρει αγωνιστικές αποφάσεις στην παραπάνω λογική.

Συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 10 ΦΛΕΒΑΡΗ και στην συγκέντρωση που θα γίνει στη Μυτιλήνη στις 11π.μ.

Μυτιλήνη, 4 Φεβρουαρίου 2010

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: