ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ 5 ΕΥΡΩ ΤΩΡΑ!

15 Ιαν.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ 5 ΕΥΡΩ ΤΩΡΑ!

Ιανουάριος 2010

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, πολίτες της Λέσβου!

Εμείς, οι γιατροί του Νοσοκομείου της Μυτιλήνης και των Κέντρων Υγείας του νησιού, απευθυνόμαστε σε σας για να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση που διαμορφώνεται τελευταία στο χώρο της Υγείας στη Λέσβο. Τόσο το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όσο και τα Κέντρα Υγείας του νησιού πάντα λειτουργούσαν με ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, νοσηλευτικό προσωπικό, παραϊατρικές ειδικότητες, γιατρούς ειδικοτήτων. Είναι γνωστό ότι στερούμαστε ειδικευμένου ενδοκρινολόγου, ρευματόλογου, αγγειοχειρουργού κ.α., ενώ δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ακτινολόγων, νεφρολόγων, εντατικολόγων, παιδιάτρων κ.α. ‘Ετσι κρίσιμα τμήματα να υπολειτουργούν και οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται ή να αναγκάζονται να καταφύγουν στην πρωτεύουσα για να θεραπευθούν. Η κατάσταση θα χειροτερεύσει με το ουσιαστικό πάγωμα των προσλήψεων και την εφαρμογή και στην υγεία της αρχής “5 εργαζόμενοι αποχωρούν, ένας προσλαμβάνεται”.

Από την επιβολή του Μνημονίου και στην Υγεία, καθώς και την ψήφιση του ν. 3868/2010 από την κυβέρνηση, το περασμένο καλοκαίρι, η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Ο νέος τρόπος εφημέρευσης που θεσπίστηκε δεν επιτρέπει στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, λόγω και των ελλείψεων σε γιατρούς, να εφημερεύουν με ασφαλή τρόπο: υπάρχουν κλινικές και Κέντρα Υγείας, που εφημερεύουν χωρίς ειδικευμένο επιμελητή σε ενεργό εφημερία και σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε καν σε εφημερία ετοιμότητας.

Οι μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση της υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν από τους ασθενείς που θα πληρώνουν από την τσέπη τους. Γι’ αυτό θεσπίστηκε το εισιτήριο των 5 ευρώ στα ταχτικά ιατρεία και η πληρωμή των εξετάσεων από τους ίδιους τους ασθενείς, αρχικά στο Νοσοκομείο και τώρα επεκτείνεται και στα Κέντρα Υγείας.

Όμως ο κατήφορος δε σταματάει εδώ. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει με το ίδιο προσωπικό που δουλεύει νυχθημερόν στο νοσοκομείο να λειτουργήσει απογευματινά “ιδιωτικά” ιατρεία, όπου ο ασθενής θα καλείται να πληρώσει 30 ως 80 ευρώ, για να εξεταστεί από ειδικευμένο γιατρό. Όποιος δεν έχει να πληρώσει θα καταφεύγει στους εφημερεύοντες, συχνά εκπαιδευόμενους.

Και επειδή στο τέλος του κατήφορου είναι ο πάτος, υπάρχει και συνέχεια: Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας θα αξιολογηθούν μετά από μικρό χρονικό διάστημα. Αν λοιπόν το έργο τους δεν θεωρηθεί επαρκές τότε, απλά… θα κλείσουν. Δηλαδή αν δεν βρεθούν αρκετοί χαμηλόμισθοι, άνεργοι, συνταξιούχοι να πληρώσουν τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες των μικρών νοσοκομείων και κέντρων υγείας, η λειτουργία τους θα θεωρηθεί ασύμφορη και θα κλείσουν! Οι κάτοικοι της υπαίθρου της Λέσβου, στον Πολυχνίτο, στην Άντισσα, στον Μανταμάδο κ.α. κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ειδικευμένους γιατρούς, ακόμα και την ώρα του επείγοντος περιστατικού.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες πολίτες της Λέσβου!

Σας καλούμε να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας. Εμείς διαμαρτυρόμαστε και αγωνιζόμαστε μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση, αλλά για να πετύχουμε κάτι, πρέπει να αγωνιστούμε μαζί! Σας καλούμε να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα και ανυπακοής. Καλούμε τα σωματεία των εργαζομένων, τους συλλόγους ασθενών, τους πολίτες, μέσα από κάθε είδους συλλογικότητες να αντιδράσουν μαζί μας. Να αρνηθείτε στην πράξη να πληρώσετε τα νέα χαράτσια στην υγεία και όχι μόνο! Έχετε και έχουμε πληρώσει τις δαπάνες για την υγεία δυο και τρεις φορές και μέσω της φορολογίας αλλά και μέσω της κοινωνικής ασφάλισης. Δικαίωμα και απαίτηση όλων μας είναι η υγεία να είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, που να παρέχεται σε όλους δωρεάν, χωρίς καμιά διάκριση.

ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΤΩΝ 5 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Σχολιάστε