ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ, Μυτιλήνη, 25 Ιανουαρίου

25 Ιαν.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Μυτιλήνη, 25 Ιανουαρίου

Η νέα χρονιά επαναφέρει με μεγαλύτερη ένταση στην επικαιρότητα όλα τα κρίσιμα θέματα της Υγείας και μάλιστα σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον δραματικής υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ και περικοπής των κοινωνικών δαπανών που προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και ο προϋπολογισμός του 2011. Η κυβέρνηση συνεχίζει «απτόητη» – και παρά τη μαζική κοινωνική κατακραυγή στην απεργία στις 15 Δεκέμβρη- το δρόμο της κατεδάφισης όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων στη χώρα.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις» δεν λύνει το πρόβλημα της υπερτιμολόγησης των υλικών και της σπατάλης του συστήματος προμηθειών αλλά αναπαράγει φαινόμενα Εθνικού Προμηθευτή και οδηγεί στη συγκρότηση καρτέλ προμηθευτών με τους τραπεζικούς κολοσσούς. Με την περαιτέρω περικοπή κατά 40% του ποσού για τις προμήθειες , που πρότειναν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, είναι προφανές ότι οδηγούμαστε στο «μονόδρομο» της χαμηλότερης τιμής και συνήθως της απαράδεκτης ποιότητας των υλικών, με αρνητικές επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών. Ο Οργανισμός Παροχών Υγείας (ΟΠΥ) δημιουργεί έναν ενιαίο «καταναλωτή» που θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας τόσο από το ΕΣΥ όσο και από τον ιδιωτικό τομέα με όρους ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού και με αποκλειστικό στόχο τον περιορισμό του κόστους. Η κατάληξη αυτού του σχεδίου θα είναι η υποκατάσταση της ΠΦΥ, των ΚΥ Αστικού Τύπου και των οικογενειακών γιατρών με τις σημερινές προβληματικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, δηλαδή η υποβάθμιση της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης για το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού προς όφελος της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας στην υγεία. Η θεσμοθέτηση μιας νέας βαθμίδας στο ΕΣΥ, του συντονιστή διευθυντή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της λογικής της κλαδικής συμφωνίας Υπουργείου Υγείας- ΟΕΝΓΕ και του ν. 3754/2009 και επαναφέρει το «φεουδαρχικό» μοντέλο διεύθυνσης των κλινικών και τμημάτων.

Το όραμα του κ. Υπουργού είναι “Νοσοκομεία Α.Ε.” που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα καλύπτουν ένα διαρκώς αυξανόμενο μέρος των εξόδων τους με αυτοχρηματοδότηση (δηλ. από τις τσέπες των πολιτών, μιας και τα Ταμεία πάλι σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο δεν έχουν «σάλιο»). Για την επίτευξη αυτού του οράματος προωθούνται οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις «μη αποδοτικών» τμημάτων ή και ολόκληρων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, παγώνουν οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και εντάσσεται η Υγεία στη γενική αναλογία 1:5 που ισχύει σε όλο το Δημόσιο. Επιτρέπουν όμως την προκήρυξη 53 θέσεων ανασφάλιστων συμβασιούχων γιατρών από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ανατρέποντας άρδην το εργασιακό καθεστώς στο ΕΣΥ. Η θέσπιση του πλαφόν του 9% στην υπέρβαση του κονδυλίου για εφημερίες, συνιστά άθλιο εμπαιγμό των νοσοκομειακών γιατρών, ακρωτηριάζει τις εφημερίες των υποστελεχωμένων Τμημάτων και δεν εγγυάται την αποπληρωμή όλων των εφημεριών που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες.

Η θέσπιση εισόδου 5€ στα εξωτερικά ιατρεία Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και η πληρωμή των εξετάσεων ακόμα και της συνταγογράφησης από τους ασθενείς, φορτώνει το κόστος της πρωτοβάθμιας υγείας στους πολίτες, στερεί την πρόσβαση των πολιτών σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας και μετατρέπει την υγεία από κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, σε εμπόρευμα. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού, στόχο έχει να μειώσει την προσέλευση των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα , επικαλούμενη η κυβέρνηση την μείωση της προσέλευσης, να επιχειρήσει το κλείσιμο των “προβληματικών” κέντρων υγείας και νοσοκομείων.

Αυτό είναι το νεοφιλελεύθερο όραμα ενός ΕΣΥ, με φτηνές υπηρεσίες και οικονομική αφαίμαξη των πολιτών, είναι η πρόταση του Μνημονίου ΔΝΤ, ΕΕ και κυβέρνησης, για να εξασφαλίσουν πόρους για την αποπληρωμή των δανειστών της χώρας . Η υγεία του λαού θυσιάζεται προκειμένου να διασωθούν οι τράπεζες. Η συρρίκνωση και η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, αποτελεί την προϋπόθεση της αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματιών στο χώρο της ιδιωτικής υγείας. Αυτή την προοπτική οφείλουμε να την αποτρέψουμε με μαζικούς μαχητικούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, που στηρίζονται στις γενικές συνελεύσεις, κλιμακώνονται και συντονίζονται από τα ίδια τα Πρωτοβάθμια Σωματεία. Το δρόμο το δείχνουν οι απεργίες στις 5 Μάη και στις 15 Δεκέμβρη, που ανέδειξαν τις δύναμη του κινήματος, παρά την ανοιχτά εχθρική στάση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που είναι υποταγμένες στις επιλογές της κυβέρνησης και της τρόικας και αρνούνται τον συντονισμό και την κλιμάκωση των αγώνων.

Απαιτούμε:

1. Την άμεση κατάργηση του νόμου 3868/10 και αντικατάσταση του «πακέτου εφημεριών» από αξιόπιστα και ασφαλή πρότυπα εφημέρευσης, σύμφωνα με τις ανάγκες των κλινικών και τις αποφάσεις των επιστημονικών συμβουλίων, τα οποία θα χρηματοδοτούνται εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε όλες τις κλινικές, που νοσηλεύουν ασθενείς, θα πρέπει να εφημερεύει καθημερινά ειδικευμένος γιατρός σε ενεργό εφημερία. Η διοίκηση του νοσοκομείου οφείλει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την εφαρμογή ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας.

2. Ανάπτυξη ενός δημόσιου και δωρεάν καθολικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με οικογενειακούς γιατρούς και Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, ικανού να προωθήσει την πρόληψη, την αγωγή υγείας του πληθυσμού και την παρέμβαση στους νοσογόνους παράγοντες του φυσικού, εργασιακού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Δημόσια, δωρεάν, ισότιμη και υψηλής ποιότητας υγεία και περίθαλψη για όλους.

3. Κατάργηση και όχι επέκταση της πληρωμής εισιτηρίου 5 ευρώ και εξετάσεων από τους ασθενείς. Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να απαιτήσουμε από τους ασθενείς κανενός είδους εισιτηρίου ή απόδειξη πληρωμής, αλλά θα παρέχουμε τις υπηρεσίες μας δωρεάν σε όλους. Καλούμε τους πολίτες, που έχουν ήδη πληρώσει μέσω των εισφορών τους το σύστημα υγείας, να αρνούνται κάθε επιπλέον χαράτσι.

4. Όχι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων, νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Καμιά αναγκαστική μετάταξη ή απόλυση συμβασιούχου υπαλλήλου. Πρόσληψη των 2000 νέων ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών που έπρεπε να στελεχώνουν τα Νοσοκομεία ήδη από την 1 Ιουλίου 2009 σύμφωνα με τον Νόμο 3754/09 και την αντικατάσταση των 1500 συνταξιοδοτούμενων και αποχωρούντων γιατρών του ΕΣΥ. Πρόσληψη 2500 νέων γιατρών στα υποστελεχωμένα Τμήματα των Νοσοκομείων της περιφέρειας, όπως πρόβλεπε η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας. Να παραταθεί η θητεία των επικουρικών γιατρών για ένα χρόνο και να γίνουν γενναίες προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού. Όχι στο νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Όχι στις εξετάσεις πριν τη λήψη ειδικότητας. Αντισταθμιστική ανάπαυση (ρεπό) στους αγροτικούς γιατρούς μετά από ενεργό εφημερία. Απόσυρση της κλήσης σε απολογία του συναδέλφου για την χρήση του ρεπό.

5. Παλεύουμε για την ανατροπή του Μνημονίου και την κατάργηση όλων των νόμων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση και την τρόικα. Αρνούμαστε τις θυσίες στο όνομα της οικονομικής κρίσης και του δημόσιου χρέους. Απαιτούμε Διαγραφή του Χρέους και Παύση Πληρωμών προς τους δανειστές, με παράλληλη λήψη μέτρων υπεράσπισης του λαϊκού εισοδήματος και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Αποφασίζουμε:

Άρνηση εκτέλεσης από τον τρέχοντα μήνα οποιασδήποτε πρόσθετης εφημερίας σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας εάν δεν διασφαλίζεται η πλήρης αποζημίωση της. Άμεση καταβολή των οφειλόμενων ποσών από τις υπεράριθμες εφημερίες.

Οργανώνουμε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου κλείσιμο του ταμείου του Νοσοκομείου, έτσι ώστε οι ασθενείς να εξετάζονται δωρεάν, από κοινού με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους ασθενών. Για το σκοπό αυτό προκηρύσσουμε τετράωρη στάση εργασίας απο τις 8.30 πμ ως τις 12.30μμ.

Ξεκινάμε ενημέρωση των πολιτών εναντίον της επιβολής του εισιτηρίου των 5 ευρώ καθώς και όλων των άλλων επιβαρύνσεων που προκύπτουν από εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις, καλώντας τους πολίτες να αρνούνται να πληρώσουν για τρίτη φορά υπηρεσίες που πλήρωσαν ήδη μέσω της φορολογίας και των ασφαλιστικών τους εισφορών. Καλούμε σύσκεψη, κοινωνικών φορέων την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, στις 6:30μμ στο ξενοδοχείο “Λέσβιον” για ανάληψη πρωτοβουλιών αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση.

Συμμετοχή στην 48ωρη πανιατρική κινητοποίηση τις ημέρες συζήτησης του νομοσχεδίου στη Bουλή, της ΟΕΝΓΕ, σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τους γιατρούς του ΙΚΑ, ζητώντας την απόσυρση του. Συμμετοχή στο Συντονισμό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και στην Απεργία στις 10 Φεβρουαρίου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: