ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΒΟΣΤΑΝΕΙΟΥ

16 Ιαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΝΤΙΤΙΜΟΥ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ – ΤΑΚΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Στα πλαίσια της κατάργησης των κοινωνικών αγαθών, εδώ και καιρό έχει εφαρμοστεί στα δημόσια νοσοκομεία η επιβολή αντιτίμου για την παροχή ιατρικής φροντίδας ενώ επιπλέον οι ασθενείς συχνά επιβαρύνονται το κόστος των αναγκαίων ιατρικών εξετάσεων.

Το τελευταίο διάστημα και εν μέσω καιρών λιτότητας, τα περιστατικά ασθενών που αδυνατούν πλέον να πληρώσουν το αντίτιμο των εξετάσεων στις οποίες κρίνεται αναγκαίο να υποβληθούν, αυξάνονται ανησυχητικά.

Ως γιατροί, έστω και αν ακόμη ειδικευόμενοι, νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την μεταστροφή του συστήματος υγείας. Είναι κοινό το αίσθημα δυσαρέσκειας για τον άχαρο και αντι-ιατρικό ρόλο που μας βάζουν να παίξουμε κάθε φορά που κάποιος ασθενής αδυνατεί ή αρνείται να καταβάλει το αντίτιμο των εξετάσεων. Είτε είναι θέμα αδυναμίας, είτε είναι θέμα επιλογής, η θέση μας είναι μία: ποιοτική και δωρεάν παρεχόμενη υγεία για όλους.

 Εμείς οι ίδιοι, ως γιατροί, που η δουλειά μας είναι να παρέχουμε στον άρρωστο όλα τις απαραίτητες οδηγίες, εξετάσεις και αγωγή που χρειάζεται για βρει την υγεία του, αδυνατούμε υπό αυτές τις συνθήκες να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας. Επιπλέον επωμιζόμαστε τον άχαρο και αναξιοπρεπή ρόλο να κατατάσσουμε τις ιατρικές πράξεις σε επείγουσες ή όχι, σε αυτές που πρέπει πάση θυσία να γίνουν και σε άλλες όχι και τόσο σημαντικές και γενικά να προσαρμόζουμε την ιατρική σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του αρρώστου και την προθυμία ή την άρνηση του νοσοκομείου να βοηθήσει σε περιπτώσεις πλήρους οικονομικής αδυναμίας του αρρώστου.

 Βρισκόμαστε συχνά αντιμέτωποι με τον ασθενή που δεν έχει να πληρώσει και εισπράττουμε την αποδοκιμασία του απέναντι στο σύστημα υγείας και τους λειτουργούς του, που αποκλείει από αυτό τους οικονομικά αδύναμους. Γινόμαστε και αποδέκτες καταγγελιών από την τοπική κοινωνία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για πλημμελή θεραπεία των αρρώστων του νοσοκομείου, για μία κατάσταση για την οποία δεν ευθυνόμαστε, από τη στιγμή που κάτω από αντίξοες συνθήκες έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού, ελλιπούς εξοπλισμού και με εκτεταμένες περικοπές στις αποδοχές μας, εργαζόμαστε με αυτοθυσία και αίσθημα προσφοράς προς τους αρρώστους.

 Για όλους αυτούς τους λόγους στη συνέλευση ειδικευόμενων γιατρών κρίναμε αναγκαίο να πάρουμε μία σαφή θέση πάνω στη σημερινή κατάσταση την οποία και δημοσιεύουμε:

 1) Αντιλαμβανόμαστε την υγειά ως κοινωνικό αγαθό, το οποίο παρέχεται δωρεάν, σε όλη του την πληρότητα και χωρίς όρους σε όσους το έχουν ανάγκη. Πρόθεσή μας είναι να παρέχουνε πλήρη υγειονομική φροντίδα σε όσους έρχονται στο νοσοκομείο και μας την ζητάνε. Από αυτή τη σκοπιά θεωρούμε ότι τα δημόσιο νοσοκομείο θα είναι από τη φύση του ελλειμματικό, δηλαδή από τη φορολογία όλου του πληθυσμού πρέπει να παρέχεται υγεία σε όλους όσους την έχουν ανάγκη, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι ή μετανάστες. Τα έσοδα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Διαφωνούμε με τη λειτουργία του νοσοκομείου ως επιχείρηση που αναζητεί έσοδα από τους αρρώστους (στη πλειοψηφία τους φτωχά λαϊκά στρώματα που δεν έχουν πρόσβαση στην ιδιωτική υγεία) χρεώνοντας τους δυσβάσταχτα νοσηλεία, 5ευρα, εξέταστρα.

2) Ειδικά για τους ασφαλισμένους των ταμείων που δεν καλύπτουν τις εξετάσεις όπως το ΙΚΑ θεωρούμε απαράδεκτο άνθρωποι που έχουν ήδη πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές και δυσβάσταχτη φορολογία και χαράτσια, την ώρα της ανάγκης και της ασθένειας να πρέπει πάλι να πληρώνουν τις εξετάσεις τους.

3) Δεν αποδεχόμαστε καμία ευθύνη για την μη πραγματοποίηση εξετάσεων λόγω αδυναμίας ή άρνησης του ασθενή να πληρώσει και καταγγέλουμε πως το ίδιο το νοσοκομείο, η διοίκησή του και το υπουργείο υγείας είναι που στερούν από τους αρρώστους την πλήρη ιατρική κάλυψη τους την ώρα του επείγοντος και όχι οι γιατροί. Είναι αυτονόητο πως από τη στιγμή που ο γιατρός ζητά κάποιες εξετάσεις σημαίνει ότι τις θεωρεί απαραίτητες για να προβεί σε ασφαλή διάγνωση. Δεν συμφωνούμε με τον αποκλεισμό των πιο αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας από την υγεία και δεν αναλαμβάνουμε καμία ηθική ή ποινική ευθύνη για ότι συμβεί στην υγεία ασθενών που αντιμετωπίζονται πλημμελώς στο νοσοκομείο.

Μυτιλήνη 16/01/12

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΒΟΣΤΑΝΕΙΟΥ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: