οι θέσεις μας για το πρόγραμμα εφημεριών

30 Ιαν.

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ   ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

 Προς:               -ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 Κοινοποίηση:  -ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                           -ΔΙΕΥΘ. ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Η εφημεριακή κάλυψη του νοσοκομείου μας γίνεται με βάση τις ανάγκες ασφαλούς λειτουργίας κάθε κλινικής, έπειτα από τις εισηγήσεις των Διευθυντών των κλινικών, του Επιστημονικού Συμβουλίου, του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας. Το νοσοκομείο μας προσφέρει υγειονομική κάλυψη με ενεργείς εφημερίες σε 100.000 κατοίκους, που διπλασιάζονται το καλοκαίρι λόγω τουρισμού. Εξ άλλου η μόνη εφημερία που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων είναι η ενεργός εφημερία. (άρθρο 88, Ν: 2071/1992)

Κάθε κλινική για να μπορεί στοιχειωδώς να εξασφαλίσει την λειτουργία της και την εφημεριακή κάλυψη πρέπει να αποτελείται από τέσσερις (4) τουλάχιστον ειδικευμένους ιατρούς. Κλινικές με 2-3 ιατρούς ή μονήρεις ειδικότητες είναι ανθρωπίνως αδύνατον να εξασφαλίσουν πλήρη εφημεριακή κάλυψη, εκτός αν οδηγήσουμε τους ιατρούς σε καταστάσεις εργασιακής ασφυξίας και απελπισίας, με αδυναμία ανάπαυσης, κίνδυνο ιατρικών λαθών, ξεχνώντας την ανθρώπινη φύση τους, σαν ρομπότ χωρίς οικογένειες και ανάγκες. Μετά από κάθε ενεργό εφημερία προβλέπεται αντισταθμιστική ανάπαυση (ρεπό), και ο επιπλέον εφημεριακός φόρτος των ολιγομελών κλινικών θα οδηγήσει στην αδυναμία λειτουργίας τους.

Οι εφημερίες των ιατρών «Δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις επτά (7) ενεργείς το μήνα ή τις έντεκα (11) παντός τύπου, και απαγορεύεται η μετατροπή ενεργούς εφημερίας σε εφημερία ετοιμότητας » (άρθρο 5 Ν: 3754, 2009). Κοινοτική οδηγία που έχει κυρωθεί από την ελληνική βουλή προβλέπει το ανώτερο 48ωρη εργασία την εβδομάδα για τους ειδικευμένους ιατρούς (4 εφημερίες το μήνα).

Η μη ένταξη του νοσοκομείου στη Γ’ Ζώνη επιδεινώνει το εφημεριακό πρόβλημα. Οι πρόσθετες εφημερίες με βάση τις ανάγκες των κλινικών βελτιώνουν την κατάσταση, αλλά αργούν να πληρωθούν (5-6 μήνες), πληρώνονται κουτσουρεμένες (-30% -20%), αποθαρρύνοντας τους ιατρούς από την εκτέλεσή τους.

Το νοσοκομείο για να καλύψει τις εφημεριακές ανάγκες πρέπει:

1. Να εισέλθει άμεσα στη Γ’ Ζώνη

2. Να γίνουν προσλήψεις ιατρών (μόνιμοι διορισμοί), για να καλύψει επείγουσες ανάγκες ( ΜΕΘ, Νευροχ/κη, Θωρακοχ/κη, Αναισθησιολογικό, Ογκολογική, Αιματολογική, ΜΤΝ, Απεικονιστικό Τμήμα, Μικροβιολογικό εργαστήριο, Αιμοδοσία, Ουρολογική , ΩΡΛ, Νευρολογική, Πνευμονολογική κλπ). Να μην αποχωρήσει κανείς ιατρός με όποια εργασιακή σύμβαση και αν εργάζεται.

3. Να καταβάλει έγκαιρα και χωρίς κουτσουρέματα τις πρόσθετες εφημερίες.

4. Η πολιτική του μνημονίου στο χώρο της Δημόσιας Υγείας επιδεινώνει δραστικά το εφημεριακό πρόβλημα, καθώς απαγορεύει τις προσλήψεις ιατρών και αυξάνει τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών λόγω φτωχοποίησης τους. Η πολιτική αυτή πρέπει άμεσα να αλλάξει.

5. Ο Συντονιστής Εφημερίας δεν προσφέρει τίποτα στην ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Δεν στηρίζεται σε καμία νομοθεσία, δεν έχει καθηκοντολόγιο, κινδυνεύει να γίνει το εξιλαστήριο θύμα χρόνιων προβλημάτων του νοσοκομείου, επιφορτίζεται με αλλότρια καθήκοντα αποσπώμενος από το έργο της εφημερίας του. Ζητούμε να σταματήσει αυτός ο θεσμός.

6. Στις παρούσες συνθήκες το σημερινό πρόγραμμα εφημεριών όπως το εισηγούνται τα αρμόδια όργανα (Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Διευθυντές, Επιστημονικό Συμβούλιο), είναι το οριακά ασφαλές πρόγραμμα και δεν πρέπει να αλλάξει.

7. Οι ιατροί του νοσοκομείου μας γνωρίζοντας τις επείγουσες υγειονομικές ανάγκες των πολιτών, με υψηλό αίσθημα ευθύνης αρκετές φορές χωρίς να εφημερεύουν προστρέχουν σε βοήθεια των συμπολιτών μας την ώρα του επείγοντος εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, με εργασία στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, ενώ τους οφείλονται αμέτρητα ρεπό.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: