ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από τις 9 Απριλίου

4 Απρ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Η πολιτική περικοπών και η ψήφιση του μνημονίου 2, από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ , έχουν φέρει μπροστά στην κατάρρευση το δημόσιο σύστημα υγείας. Στο Βοστάνειο και στα Κέντρα Υγείας οι γιατροί έχουν να πληρωθούν εφημερίες από τον Ιανουάριο και τις πρόσθετες εφημερίες από τον Σεπτέμβριο. Μειώθηκε το ωρομίσθιο των εφημεριών κατά 12%, που σημαίνει ότι οι εφημερίες μας έγιναν φτηνότερες και αντίστοιχα μειώθηκε το εισόδημα μας. Παράλληλα μειώθηκε το συνολικό κονδύλιο των εφημεριών από περίπου 4 εκατ. ευρώ πέρυσι σε 2,9 φέτος. Παρά το φτήνεμα των εφημεριών, το κονδύλιο που προβλέπεται δεν επαρκεί, για να καταρτιστούν ασφαλή προγράμματα εφημεριών, τους επόμενους μήνες. Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να εφημερεύουν το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας χωρίς επαρκή αριθμό γιατρών και με ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες, με προφανή κίνδυνο για την αντιμετώπιση των ασθενών την ώρα του επείγοντος. Επίσης σχεδιάζεται το “κούρεμα” κατά 20% στη πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών και στις εφημερίες των επόμενων μηνών.

Ετοιμάζεται νέα λεηλασία του εισοδήματος μας, μέσω της περικοπής πάνω από 20% του ιατρικού μισθολογίου και κατά συνέπεια, αντίστοιχη νέα περικοπή των εφημεριών. Οι προσλήψεις γιατρών έχουν σταματήσει και οι εκρηκτικές ανάγκες γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν με συμβάσεις με “μπλοκάκι”, με απαράδεκτα χαμηλές αμοιβές και χωρίς δικαιώματα. Την ίδια στιγμή προχωρά η συγχώνευση – κλείσιμο 50 Νοσοκομείων σε όλη τη χώρα και η αντίστοιχη μείωση κλινών. Με το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο το κόστος της νοσηλείας έχει πολλαπλασιαστεί για τα ρημαγμένα ασφαλιστικά ταμεία και για τους ανασφάλιστους και άνεργους πολίτες, διώχνοντας τους μακριά από το τελευταίο τους αποκούμπι που ήταν το δημόσιο νοσοκομείο. Με την πληρωμή των 5 ευρώ, την παράδοση 4 κρεβατιών του Βοστανείου στον ιδιωτικό τομέα και την κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ, προχωρά η κατεδάφιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας όπως την ξέραμε. Το “κούρεμα” των καταθέσεων – σε μετρητά και όχι σε ομόλογα (!) – των Νοσοκομείων μέσω του PSI, οδηγεί ακόμα πιο γρήγορα στην οικονομική ασφυξία.

Απ το 2013 σχεδιάζεται το πέρασμα των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στις Καλλικρατικές Περιφέρειες, έτσι ώστε να απαλλαγεί το κράτος από το κόστος χρηματοδότησης τους και να προχωρήσουν ευκολότερα οι “συγχωνεύσεις”. Ο ΕΟΠΥΥ, με την ανεπαρκή χρηματοδότηση που έχει, θα αναλάβει να χρηματοδοτεί, τόσο το δημόσιο σύστημα υγείας όσο και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, χωρίς καμιά διάκριση, οδηγώντας έτσι στην οικονομική κατάρρευση και το κλείσιμο πολλά μικρά Νοσοκομεία και δομές δημόσιας υγείας. Επιβεβαιώνεται έτσι και στην χώρα μας, ότι το πρώτο θύμα της πολιτικής του ΔΝΤ – και της Ε.Ε. – είναι το δημόσιο σύστημα υγείας και ότι η ανθρωπιστική καταστροφή είναι το πιο βέβαιο αποτέλεσμα.

Μπροστά σε όλα αυτά ο μόνος δρόμος που μας μένει είναι ο δρόμος του αγώνα και της ανατροπής αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Καλούμε το Υπουργείο και τη Διοίκηση τα καταβάλει άμεσα και χωρίς περικοπές τις δεδουλευμένες εφημερίες (κανονικές και πρόσθετες) μέχρι και τον Μάρτιο. Να εξασφαλίσει τα κονδύλια έτσι ώστε να συνεχίζουμε να εκτελούμε ασφαλή προγράμματα εφημεριών. Οποιαδήποτε περικοπή στα υπάρχοντα προγράμματα εφημερίας θα θέσει σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας. Εμείς συνεχίζουμε να καταρτίζουμε ασφαλή προγράμματα εφημερίας, με ευθύνη των τμημάτων και του επιστημονικού συμβουλίου. Ξεκινάμε από την Δευτέρα 9 Απριλίου ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ διεκδικώντας την εξόφληση των δεδουλευμένων εφημεριών χωρίς περικοπές. Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά, θα γίνονται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία και οι επείγουσες εργαστηριακές εξετάσεις. Οι εφημερεύοντες γιατροί θα αποτελούν το προσωπικό για την ασφαλή αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Παράλληλα διεκδικούμε:

ΤΟ ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ Γ’ ΖΩΝΗ, με παράλληλη αύξηση του κονδυλίου για τις επιπλέον εφημερίες.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ Ή ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ. Να γίνουν άμεσα οι διορισμοί των γιατρών που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών στο Βοστάνειο και όχι να καταργηθούν. Προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και όχι με συμβάσεις επικουρικών ή με μπλοκάκι. ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ – ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΟ. Όχι στις εξετάσεις πριν τη λήψη ειδικότητας. Αντισταθμιστική ανάπαυση (ρεπό) στους αγροτικούς γιατρούς, μετά από ενεργό εφημερία.

ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Καμιά μείωση κλινών, καμιά συγχώνευση κλινικών. Όχι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις, συρρικνώσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Καμιά κλίνη στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Κρατική χρηματοδότηση των Νοσοκομείων για την κάλυψη των αναγκών τους. Κατάργηση της πληρωμής εισιτηρίου 5 ευρώ από τους ασθενείς στο Νοσοκομείο και τα ΚΥ. Δωρεάν περίθαλψη στους άνεργους και ανασφάλιστους εργαζόμενους.

ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΕΕ-ΔΝΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΩΡΑ! Διαγραφή του χρέους, και του χρέους των λαϊκών νοικοκυριών. Ανατροπή της νέας απεχθούς δανειακής σύμβασης. Κατάργηση των χαρατσιών και αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των εργαζομένων. Ρήξη με το ευρώ και την Ε.Ε. Εθνικοποίηση των τραπεζών και όλων των βασικών πυλώνων της οικονομίας με εργατικό- κοινωνικό έλεγχο.

Μυτιλήνη, 4 Απριλίου 2012

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: