Ανακοίνωση για την επίσχεση: «Προς τους πολίτες της Λέσβου»

17 Σεπτ.

Προς τους πολίτες της Λέσβου  

Σεπτέμβριος 2012

Οι γιατροί του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νησιού, ξεκινήσαμε Επίσχεση Εργασίας, διεκδικώντας τις δεδουλευμένες εφημερίες μας. Από την αρχή του χρόνου πληρωνόμαστε τις εφημερίες είτε με περικοπές, είτε με πολύμηνη καθυστέρηση. Παράλληλα κυβέρνηση και τρόικα κούρεψαν τόσο πολύ το κονδύλι των εφημεριών, που αυτό που έμεινε δεν αρκεί για να καταρτιστεί ένα ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών. Στο Βοστάνειο και τα Κέντρα Υγείας, εφημερεύουν σε ενεργό εφημερία λιγότεροι γιατροί και με ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες, με προφανή κίνδυνο για την αντιμετώπιση των ασθενών την ώρα του επείγοντος. Οι προσλήψεις σε κενές οργανικές θέσεις έχουν σταματήσει και οι εκρηκτικές ανάγκες σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό καλύπτονται πρόχειρα και ανεπαρκώς με συμβάσεις με “μπλοκάκι”. 

Την ίδια στιγμή προχωρά η συγχώνευση κλινικών και στο Βοστάνειο και η υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας με μετακινήσεις και αποχωρήσεις προσωπικού, που δεν αντικαθίσταται. Με το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο το κόστος της νοσηλείας έχει πολλαπλασιαστεί για τα ρημαγμένα ασφαλιστικά ταμεία και για τους ανασφάλιστους και άνεργους πολίτες, διώχνοντας τους μακριά από το τελευταίο τους αποκούμπι που ήταν το δημόσιο νοσοκομείο. Με την πληρωμή εισιτηρίου 5 ευρώ, τη ληστεία κατά 70% των καταθέσεων των Νοσοκομείων μέσω του PSI, την παράδοση 4 κρεβατιών του Βοστανείου στον ιδιωτικό τομέα και την χρεοκοπία του ΕΟΠΥΥ, προχωρά η κατεδάφιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας όπως την ξέραμε. Η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών των νοσοκομείων όπως η σίτιση, η καθαριότητα, η φύλαξη, ο εργαστηριακός τομέας κτλ. κάνει την υγεία πιο ακριβή και πιο απροσπέλαστη για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ετοιμάζεται η εφαρμογή τετραψήφιου αριθμού για το κλείσιμο ραντεβού και στο Βοστάνειο, με κόστος κλήσης μεγαλύτερο του 1 ευρώ, που θα το πληρώνουν οι πολίτες. Η μείωση κατά 18% των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών θα έχει πενιχρά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Όμως η οικονομική εξαθλίωση των γιατρών είναι μήνυμα στη κοινωνία για την καταβαράθρωση που επιφυλάσσουν σε όλους.

Το πρώτο θύμα της πολιτικής του ΔΝΤ – και της Ε.Ε. – είναι το δημόσιο σύστημα υγείας και η ανθρωπιστική καταστροφή είναι μπροστά μας. Μόνο ο ενωμένος αγώνας των γιατρών, των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, μπορεί να βάλει φρένο σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική και τελικά να την ανατρέψει.

Ζητάμε την κατανόηση σας, για την ταλαιπωρία που προκαλεί η επίσχεση εργασίας. Με αίσθημα ευθύνης έχουμε λάβει όλα τα μέτρα, για να αντιμετωπίζονται τα επείγοντα περιστατικά. Σε αυτό τον αγώνα σας θέλουμε μαζί μας, γιατί η πολιτική που διαλύει το δημόσιο σύστημα υγείας είναι η ίδια που οδηγεί στη μείωση των μισθών, την πρωτοφανή αύξηση της ανεργίας, στη φτώχεια και την εξαθλίωση της κοινωνίας.

  • ΟΧΙ στην απλήρωτη εργασία. Καταβολή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών χωρίς περικοπές. Πρόσθετη επιχορήγηση, ώστε να έχουμε ασφαλή προγράμματα εφημερίας. Καμιά περικοπή στις αποδοχές μας. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών στο Βοστάνειο με προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Κατάργηση της πληρωμής εισιτηρίου 5 ευρώ από τους ασθενείς στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας. Δωρεάν περίθαλψη στους άνεργους και ανασφάλιστους εργαζόμενους. Όχι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις, συρρικνώσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: