Πραγματοποιήθηκε το ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ για την ΥΓΕΙΑ στις 31 Ιανουαρίου

1 Φεβ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μυτιλήνη, 1 Φεβρουαρίου 2013

Στις 31 Ιανουαρίου, λίγο μετά τις 6μμ, πραγματοποιήθηκε το προγραμματισμένο Συλλαλητήριο για την Υγεία. Παρά την δυνατή βροχή η Πλατεία Σαπφούς, γέμισε από εκατοντάδες πολίτες, εργαζόμενους στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, άλλους εργαζόμενους και ανέργους, φοιτητές, μέλη σωματείων και συλλόγων ασθενών, που συγκεντρώθηκαν από όλο το νησί, τον Μανταμάδο, την Καλλονή,  την Ερεσό, τον Πολυχνίτο κτλ. για να διαδηλώσουν, για την υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας.

Η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία, ανταποκρινόμενη στη αγωνιστική διάθεση του κόσμου, αποφάσισε, να πραγματοποιηθεί διαδήλωση στο κέντρο της πόλης. Μετά από την ανάγνωση του ψηφίσματος των συγκεντρωμένων, από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν, μέσα σε δυνατή βροχή, δυναμική πορεία στην Προκυμαία και στην Κεντρική Αγορά της Μυτιλήνης.

Τα σωματεία και οι συμμετέχοντες, έδωσαν την υπόσχεση πως οι κινητοποιήσεις για την απόσυρση του Νέου Οργανισμού του Βοστανείου και την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού για Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους, θα συνεχιστούν παράλληλα με τους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού.

Παραθέτουμε το ψήφισμα της χτεσινής συγκέντρωσης.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Η δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. του νέου οργανισμού του Νοσοκομείου Μυτιλήνης έχει στόχο την παραπέρα υποβάθμιση και συρρίκνωση του. Με τον νέο οργανισμό, το νοσοκομείο γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, στη δεκαετία του 1970! Καταστρέφεται ό,τι έχτισαν με πολύ κόπο και θυσίες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι αγώνες των νησιωτών. Συγκεκριμένα συγχωνεύονται κλινικές: (α) οι δύο παθολογικές και η πνευμονολογική, (β) οι δύο χειρουργικές κλινικές και η ουρολογική,(γ) η ΩΡΛ, η οφθαλμολογική και η νευροχειρουργική. Στη θέση τους δημιουργούνται δυσλειτουργικές κλινικές «τέρατα», με ανομοιογενή επιστημονικά αντικείμενα. Kαταργούνται  οι συγχωνευμένες κλινικές και τμήματα που λειτουργούν, όπως το ογκολογικό- αιματολογικό και δεν αναφέρονται στον οργανισμό. Προβλέπεται ένας (!) νευροχειρουργός, που προφανώς δε μπορεί μόνος του να στηρίξει τη λειτουργία του τμήματος. Συγχωνεύονται τμήματα του εργαστηριακού τομέα: Το μικροβιολογικό με το βιοχημικό, η αιμοδοσία με το αιματολογικό, το παθολογοανατομικό με το κυτταρολογικό. Προβλέπεται Τμήμα Επειγόντων χωρίς θέσεις γιατρών!

Ο νέος οργανισμός σχεδιάστηκε με στόχο, στην πορεία του χρόνου, με τις συνταξιοδοτήσεις, αποχωρήσεις και πιθανά απολύσεις προσωπικού, να μειωθούν οι οργανικές θέσεις ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού και κατ’ επέκταση οι νοσοκομειακές κλίνες. Η εργασία θα εντατικοποιηθεί με κίνδυνο για ιατρικά και νοσηλευτικά λάθη! Με τις συνεχείς περικοπές στα κονδύλια για εφημερίες στερούν απαραίτητους ειδικευμένους γιατρούς από την ενεργό εφημερία και ανοίγουν τον δρόμο στην «εφημερία τομέα»: Ο παθολόγος θα καλείται για τα πνευμονολογικά περιστατικά και ο ΩΡΛ για τα οφθαλμολογικά. Το τμήμα προμηθειών, η καθαριότητα, η φύλαξη, η σίτιση, νοσοκομειακές κλίνες κτλ. χαρίζονται στον ιδιωτικό τομέα για να κερδοσκοπεί σε βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας. Η διασύνδεση με το Νοσοκομείο Λήμνου θα οξύνει τα προβλήματα λειτουργίας και στα δύο νοσοκομεία. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα μικρό υποβαθμισμένο και μισο-ιδιωτικοποιημένο νοσοκομείο με λίγους γιατρούς και νοσηλευτές , που δεν θα ανταποκρίνεται στις διαρκώς αυξανόμενες – λόγω της οικονομικής κρίσης – υγειονομικές ανάγκες του τόπου. Οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού και υλικών, οι περικοπές του προϋπολογισμού του Βοστανείου και του κονδυλίου για εφημερίες, το πάγωμα των προσλήψεων, η γενίκευση των συμβάσεων με μπλοκάκι και εξευτελιστικές αμοιβές, οδηγούν στην κατάρρευση το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νησιού.

Ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας χρεοκοπημένος οργανισμός, που παραμένει υποστελεχωμένος, λόγω των εξευτελιστικών αμοιβών προς τους ιδιώτες γιατρούς και αδυνατεί να παρέχει στοιχειώδη πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τα χρέη του προς τα φαρμακεία, τους γιατρούς και τα δημόσια νοσοκομεία αναγκάζουν καθημερινά τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους, για υπηρεσίες που έπρεπε να καλύπτει το κράτος. Οι συνεχείς αυξήσεις στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη και η ανεξέλεκτη προώθηση των πιο φθηνών γενοσήμων, αυξάνει το κόστος του φαρμάκου για τον πολίτη ενώ ρίχνει την ποιότητα του. Περικόπτονται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και αφήνονται να λειτουργήσουν στηριζόμενα στα χαράτσια των 5 ευρώ και στην πληρωμή πανάκριβων νοσηλίων (ΚΕΝ) από τους ανασφάλιστους.  

Όλα αυτά την στιγμή που λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της ανεργίας ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι πλέον ανασφάλιστος. Μπροστά μας εξελίσσεται μια πρωτοφανής ανθρωπιστική καταστροφή που σύντομα θα οδηγήσει σε μείωση του μέσου όρου ζωής. Υπεύθυνη για όλη αυτή την κατάσταση είναι η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ που προτιμούν να διασώσουν τις τράπεζες και τους τοκογλύφους παρά την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Είναι η ίδια πολιτική που οδηγεί σε συρρίκνωση των μισθών, σε κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε «απελευθέρωση» των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και σε διαθεσιμότητες – απολύσεις στο δημόσιο. Είναι η πολιτική που οδήγησε στο τερατώδη δήμο Λέσβου, που κλείνει την Εφορία Καλλονής και τη Γραμματεία Αιγαίου, που συγχωνεύει σχολεία και αδιαφορεί για την μεταφορά των μαθητών, που θέτει σε «διαθεσιμότητα» υπαλλήλους και οδηγεί σε αδιέξοδο τη λειτουργία του Δήμου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Υπάρχει άλλος δρόμος, που βάζει τις ανάγκες της κοινωνίας πάνω από τις απαιτήσεις των τοκογλύφων και της τρόικας. Καλούμαι το λεσβιακό λαό, τα σωματεία εργαζομένων, τους συλλόγους ασθενών σε μαζικό συλλογικό αγώνα. Όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική αυτή.

 • ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
 • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ
 • ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
 • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
 • ΑΜΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΣΤΑΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗ
 • ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
 • ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
 • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ Κ.Υ.
 • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
 • ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ
 • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
 • ΔΗΜΟΣΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

Μυτιλήνη, 31 Ιανουαρίου 2013

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: