ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΝΙΓΜΟ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ!

28 Αυγ.

 ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΝΙΓΜΟ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ!

Αυτές τις μέρες 1813 υγειονομικοί βγαίνουν σε διαθεσιμότητα στα νοσοκομεία, που κλείνουν σε πρώτη φάση: Πολυκλινική, Αμαλία Φλέμινγκ, Αγία Βαρβάρα και Σπηλιοπούλειο στην Αθήνα και Παναγία, Ειδικών Παθήσεων και Αφροδίσιων-Δερματικών Νόσων στην Θεσσαλονίκη. Πρόκειται στην ουσία για απολύσεις εργαζομένων στην υγεία, καθώς η κατάργηση κλινών και νοσοκομείων σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι χάνουν την δουλειά τους και οι ασθενείς χάνουν τις μονάδες περίθαλψής τους. Οι υγειονομικοί που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα χάνουν την οργανική τους θέση, ενώ είναι αμφίβολο εάν θα βρουν κενή θέση εργασίας. Και αυτό, γιατί το υπουργείο υγείας έχει περικόψει μέσω των νέων οργανισμών τις περισσότερες κενές θέσεις στα νοσοκομεία.

Είναι ξεκάθαρο πως το υπουργείο δεν θα σταματήσει εδώ καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, μετά από Αθήνα-Θεσσαλονίκη, οι διαθεσιμότητες-απολύσεις υγειονομικών θα συνεχιστούν και στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Άλλωστε, όλα τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε καθεστώς αξιολόγησης ούτως ώστε μέχρι τέλος του έτους που θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία να προκύψουν νέα κλεισίματα – συγχωνεύσεις, Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, διαθεσιμότητες-απολύσεις εργαζομένων. Επιπλέον έχει ήδη δρομολογηθεί η αύξηση του εισιτηρίου εισόδου στα νοσοκομεία από 5 σε 25 ευρώ. Την ίδια ώρα που η ανεργία καλπάζει στο 30% και ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι πλέον ανασφάλιστος και χωρίς δικαίωμα στην περίθαλψη, νέο μνημόνιο είναι προ των πυλών, με μια ακόμη σφαγή μισθών, συντάξεων, σπιτιών, αποταμιεύσεων. Οι διαθεσιμότητες-απολύσεις στο Δημόσιο, θα αυξήσουν και άλλο την ανεργία, θα υποβαθμίσουν τις κοινωνικές παροχές και θα επιτείνουν την κοινωνική καταστροφή.

 Το Βοστάνειο και τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου λειτουργούν σε απαράδεκτες συνθήκες με καθημερινές ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα και προσωπικό. Λείπουν γιατροί, νοσηλευτές, οδηγοί ασθενοφόρων, φύλακες, καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι κτλ. Τα προγράμματα εφημεριών παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις γιατρών, έχουν μετατραπεί ενεργείς εφημερίες σε ετοιμότητας και στερείται ο ασθενής τον γιατρό που χρειάζεται, την ώρα του επείγοντος. Οι ελλείψεις νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού, ειδικευόμενων και αγροτικών γιατρών, οδηγεί σε υπερκόπωση των εργαζόμενων που συνεχίζουν να εργάζονται. Ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου, που αναμένεται να εφαρμοστεί, οδηγεί σε συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και κλινικών, σε συρρίκνωση και υποβάθμιση του Βοστανείου. Σχεδιάζεται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας του νοσοκομείου (τμήμα προμηθειών, σίτιση κτλ). Το νοσοκομείο λειτουργεί μόνο λόγω της αυτοθυσίας του προσωπικού του.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα έρθει και η δική μας ώρα, να συρρικνώσουν και να υποβαθμίσουν το Βοστάνειο και τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου. Τα δύο σωματεία του νοσοκομείου πραγματοποιήσαμε κοινή γενική συνέλευση στις 23 Αυγούστου και αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα δράσεων σε συντονισμό με τα άλλα νοσοκομεία και τους άλλους κλάδους των εργαζομένων που πλήττονται από τα κλεισίματα και τις απολύσεις! Με στόχο μέσα από ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας βασισμένο στην ενότητα όλων των εργαζομένων πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αιτημάτων και πάλης την τελική ανατροπή της βάρβαρης και αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

  • Στεκόμαστε κάθετα αντίθετοι στο κλείσιμο και την νοσοκομείων σ’ όλη τη χώρα.

  • Θα παλέψουμε να μην προχωρήσει ούτε μία διαθεσιμότητα – απόλυση εργαζομένου στο χώρο της υγείας και γενικότερα στο δημόσιο.

  • Θεωρούμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, μπορεί να ανατραπεί μέσα από την κοινή μας δράση.

  • Καλούμε τους εργαζόμενους σ’ όλα τα νοσοκομεία και σε όλους τους κλάδους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να ξεσηκωθούν και να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην εργασία και τα δημόσια αγαθά (παιδεία, υγεία, ενημέρωση, ρεύμα, νερό κτλ).

  • Επιδιώκουμε να συντονιστούμε άμεσα με άλλα συντονιστικά που υπάρχουν και λειτουργούν πανελλαδικά.

Φυσικοί μας σύμμαχοι είναι οι κάτοικοι και ο λαός και τους καλούμε να δώσουμε από κοινού τον αγώνα για πλήρη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη και υγεία για όλους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ – ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: