ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

23 Φεβ.

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Με την ψήφιση του νόμου για το ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), κυβέρνηση και τρόικα έβαλαν λουκέτο στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), με στόχο το μόνιμο κλείσιμο πολλών από αυτά, την διάλυση των δημόσιων μονάδων της ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία) και την παράδοση της υγείας του εργαζόμενου λαού στα αρπαχτικά του ιδιωτικού τομέα.

Με το νέο νόμο το κράτος αποσύρεται από την υποχρέωση του να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας στο λαό. Μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ από πάροχο, σε αγοραστή υπηρεσιών ΠΦΥ σε υψηλές τιμές, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Πολύ γρήγορα ο ΕΟΠΥΥ θα οδηγηθεί σε δραματική μείωση και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και νέα χρεοκοπία. Η διαθεσιμότητα όλων των γιατρών και των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ, θα οδηγήσει σε απολύσεις μεγάλου μέρους από αυτούς και το «προσωρινό λουκέτο» στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ θα γίνει μόνιμο σε πολλά από αυτά. Έτσι το ιδιωτικό κεφάλαιο θα κάνει «χρυσές δουλειές» επενδύοντας στον πόνο και την αρρώστια.

Το ΠΕΔΥ θα αποτελείται από όσα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και Κέντρα Υγείας παραμείνουν ανοιχτά. Στην ουσία θα λειτουργεί συμπληρωματικά στην πληθώρα ιδιωτικών ιατρείων και ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ που θα παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες στα πλαίσια συμβολαίων με τον ΕΟΠΥΥ. Με υπουργικές αποφάσεις θα επανακαθοριστεί η αναγκαιότητα ύπαρξης και ενδέχεται να καταργηθεί η εικοσιτετράωρη λειτουργία αρκετών Κέντρων Υγείας. Επίσης θα επανακαθοριστούν οι οργανισμοί, οι θέσεις εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις, το περιεχόμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών και κάθε άλλη «λεπτομέρεια». Μη ξεχνάμε ότι η έκθεση της Task Force στην οποία στηρίχθηκε ο νέος νόμος προβλέπει ένα Κέντρο Υγείας ανά 50 με 100 χιλιάδες κατοίκους.

Η πολιτική αυτή είναι συνέχεια του κλεισίματος των νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, της διάλυσης των δημόσιων ψυχιατρείων, των περικοπών των δαπανών για την υγεία στον προϋπολογισμό. Είναι κομμάτι της απαράδεκτης κατάστασης που βιώνουμε σήμερα στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Όπου οι ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζονται με ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας του Ε.Σ.Υ.: της καθαριότητας, της φύλαξης, της συντήρησης κτλ. Οι ελλείψεις γιατρών αντιμετωπίζονται με μετακινήσεις από τη Μυτιλήνη στη Λήμνο και τον Αη Στράτη. Φτάσαμε να εφημερεύουμε σε 3 διαφορετικά Κέντρα Υγείας και να εργαζόμαστε σε 5 διαφορετικά περιφερειακά ιατρεία, για να καλύψουμε τις ανάγκες. Οι ασθενείς να πληρώνουν νέο χαράτσι 1 ευρώ για κάθε συνταγή και να μη βρίσκουν γιατρό να γράψουν φάρμακα λόγω της θέσπισης εγκληματικού πλαφόν στη συνταγογράφηση.

Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. – κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική μπορεί και πρέπει να ανατραπεί με αγώνες στηριγμένους στις συνελεύσεις των εργαζομένων, σε συντονισμό με τα σωματεία εργαζομένων, τους χρήστες υγείας και τις τοπικές κοινωνίες. Να παλέψουμε:

=> ΟΧΙ στο λουκέτο στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Κανένα Κέντρο Υγείας ή Πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ να μην κλείσει και ούτε να υποβαθμιστεί. Ενίσχυσή τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γιατρών. Κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών και αύξηση του κονδυλίου για εφημερίες.

=> Ολοκληρωμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενταγμένο στο ΕΣΥ. Ίδρυση Κέντρων Υγείας αστικού τύπου με 24ωρη λειτουργία στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ενίσχυση του οικογενειακού γιατρού ως βασικής, όχι όμως αποκλειστικής πύλης στο δημόσιο σύστημα υγείας.

=> Καθιέρωση θετικών κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών και προσωπικού σε μονάδες απομακρυσμένων περιοχών. Αποσύνδεση και πλήρη αυτονομία του Νοσοκομείου Λήμνου από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Όχι στις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού, όχι στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, όχι στις συγχωνεύσεις κλινικών. Κατάργηση του πλαφόν συνταγογράφησης ανά γιατρό.

=> Δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό. Χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό (κρατικοκεντρικό και όχι ασφαλιστικοκεντρικό). Ενιαίες εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς για τους εργαζομένους στην υγεία, με μονιμότητα και γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατάργηση όλων των απαράδεκτων χαρατσιών στην υγεία.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

στις 25 Φεβρουαρίου, 6:30μμ στην πλατεία Σαπφούς

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: