Για το «σχέδιο νόμου» για τον χρόνο εργασίας

9 Ιον.

Το «σχέδιο νόμου» για τον χρόνο εργασίας επιστρέφεται στην κυβέρνηση ως απαράδεκτο

Το «Σχέδιο Νόμου για την Οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών ΕΣΥ» οδηγεί σε κυκλικό ωράριο την ιατρική υπηρεσία και εντατικοποιεί κι άλλο την εργασία μας. Αποτελεί εφαρμογή της πολιτικής της Ε.Ε στο χώρο της Υγείας, ενσωματώνοντας αυτούσια τη σχετική κοινοτική οδηγία. Με πρόσχημα την αποφυγή του προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση καταφεύγει σε μια επικοινωνιακά σαθρή προσπάθεια να «διαχειριστεί» το χρόνο εργασίας των γιατρών. Αντίστοιχα επικοινωνιακές ήταν και οι «αυξήσεις» που δόθηκαν μέσω της αναπροσαρμογής του μισθολογίου των γιατρών. Με την οριακή αύξηση του βασικού μισθού και τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης αυξάνονται οι φόροι και οι ασφαλιστικές κρατήσεις τόσο, που τελικά προκύπτει μείωση των αποδοχών σε βάθος έτους.

Τι προβλέπει: Καταργεί τις 17ωρες (καθημερινές) και 24ωρες (αργίες) εφημερίες και καθιερώνει τις 5ωρες (3μμ – 8μμ τις καθημερινές) και τις 12ωρες (8μμ – 8πμ καθημερινές – ΣΚ – αργίες και 8πμ – 8 μμ ΣΚ – αργίες). Ο αριθμός των ημερών που ένας γιατρός εφημερεύει διπλασιάζεται, αφού θα χρειάζονται αρκετά περισσότερες μέρες εφημερίας με τα 5ωρα και τα 12ωρα για να καλυφθεί το πρόγραμμα. Προβλέπεται μόνο ένα ρεπό, αν έχει δουλέψει κανείς και τις δυο μέρες του Σαββατοκύριακου. Καθιερώνει την «ατομική δήλωση συναίνεσης» (opt out) από τον γιατρό για την παραβίαση του ανώτατου εβδομαδιαίου ορίου ωρών εργασίας. Είναι έωλο το επιχείρημα πως αυτό θα ισχύει για 3 χρόνια «ΜΕΧΡΙ» να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις. Νομιμοποιείται δηλαδή ένα αίσχος καταναγκασμού σε υπερεργασία (πράγμα που ήδη γίνεται σε πολλά τμήματα), ενώ ταυτόχρονα μεταβιβάζεται η ευθύνη ιατρικού λάθους λόγω υπερεργασίας στο γιατρό που έχει υπογράψει ατομική δήλωση. Οι εφημερίες ετοιμότητας δεν θα λογίζονται ως χρόνος εργασίας (άρθρο 2, παρ. στ) παρά μόνο κατά τις ώρες που ο γιατρός θα «απασχολείται εντός του χώρου εργασίας όταν καλείται» (άρθρο 6, παρ. 5αγ).

Τι συνέπειες θα έχει: Η εμπειρία από τη μέχρι τώρα εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας σε κράτη-μέλη της ΕΕ έχει δείξει ότι παρατηρήθηκε επιδείνωση στην ποιότητα φροντίδας των ασθενών λόγω των χρονικών περιορισμών στις διαδικασίας παραλαβής – παράδοσης ασθενών, μείωση του χρόνου και της ποιότητας εκπαίδευσης των γιατρών, χρησιμοποίηση γιατρών εκτός ιατρικής ομάδας (αυτοαπασχολούμενων) με ελαστικές σχέσεις εργασίας για κάλυψη των προγραμμάτων και ευρεία εφαρμογή συστήματος εφημεριών τομέα. Αυξάνεται ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας ως τις 60 ώρες. Με τη καθιέρωση των εφημεριών ετοιμότητας ως μη εργάσιμος χρόνος, νομιμοποιείται η υπέρβαση και του 60ωρου. Μειώνεται ο συνολικός χρόνος για αντισταθμιστική ανάπαυση. Εντατικοποιείται η εργασία και ελαστικοποιείται πλήρως το ωράριο. Κατακερματίζεται ο εργάσιμος και ο μη εργάσιμος (ελεύθερος) χρόνος. Αυξάνει «άτυπα» ο εργάσιμος χρόνος, λόγω παραμονής μετά τη λήξη της βάρδιας. Ανατρέπεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των κλινικών, των ιατρείων, των τμημάτων και ο προγραμματισμός των εργασιών μέσα στο 24ωρο. Διαλύεται η συνοχή της ιατρικής ομάδας της κλινικής, με αρνητικές συνέπειες στην αντιμετώπιση των ασθενών και στην (ήδη ελλειμματική) εκπαίδευση των ειδικευόμενων.

Στην Π.Φ.Υ. καθιερώνονται δύο ωράρια τακτικής λειτουργίας (8πμ – 3μμ και 2μμ – 9μμ), ενώ αμφισβητείται η 24ωρη εφημερία των ΚΥ. Έτσι μειώνονται ριζικά οι εφημερίες και κατά συνέπεια οι συνολικές αποδοχές των γιατρών. Στο απογευματινό ωράριο, θα παρέχονται υποβαθμισμένες υπηρεσίες, λόγω μη λειτουργίας των εργαστηρίων και της έλλειψης νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Πρόκειται για σχέδιο κυκλικού ωραρίου, που στόχο έχει τη μείωση των γιατρών που χρειάζονται για να καλύπτονται τα προγράμματα εφημεριών. Τα χρήματα του ευρωπαϊκού προστίμου θα επαρκούσαν για την πρόσληψη χιλιάδων μόνιμων επιμελητών Β. Ας τα διαθέσει λοιπόν η κυβέρνηση για να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις ώστε και να μην διαλύονται οι ζωές των γιατρών και να βελτιωθεί άμεσα η περίθαλψη των ασθενών και να μην πληρώνει η χώρα πρόστιμο. Δεν υπερασπιζόμαστε το υπάρχον απαράδεκτο εφημεριακό καθεστώς με τον εξαναγκασμό σε 24ωρη και συχνά 36ωρη συνεχή εργασία.

Διεκδικούμε: Πενθήμερο – εξάωρο – 30ωρο τακτικό πρωινό ωράριο και μία ενεργή εφημερία το πολύ (17ωρη ή 24ωρη) την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς. Ημερανάπαυση (ρεπό) μετά από κάθε ενεργή εφημερία. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους υγειονομικούς. Άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων και μαζικές προσλήψεις μόνιμων επιμελητών στα νοσοκομεία και στα ΚΥ. Αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών με επάνοδο των αποδοχών μας στα επίπεδα του 2010. Άμεση πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών του 2016 και των οφειλόμενων του 2012. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις ιατρών. Δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη περίθαλψη για όλους τους κατοίκους της χώρας.

Συμμετέχουμε στην Στάση Εργασίας την Τετάρτη 14 Ιουνίου (11πμ ως 3μμ). Συγκέντρωση στο φουαγιέ της νέας πτέρυγας του Βοστανείου, στις 11:30πμ.

Μυτιλήνη, 9 Ιουνίου 2017

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Για το «σχέδιο νόμου» για τον χρόνο εργασίας”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα | ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ - Νοέμβριος 8, 2017

    […] Για το ν/δ δείτε και εδώ:https://eiesylesvou.wordpress.com/2017/06/09/988/ […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: